Încă o lovitură pentru românii care vor să aibă propria lor casă, în 2022

de: Mădălina Bahrim
09 02. 2022

Anul 2022 nu se anunță a fi unul favorabil românilor care intenționează să-și construiască o casă și nici celor ce visează la achiziționarea unui apartament. Urmează un nou val de scumpiri asupra materialelor de construcție.

Pe piața materialelor de construcții, scumpirile au început deja să se vadă, la fel și sincopele de pe lanțurile internaționale de aprovizionare.

Costurile sunt din ce în ce mai mari

Aluminiul este unul dintre materialele care se confruntă, în această perioadă, cu mari probleme de tip inflaționist, spre disperarea românilor care au de gând să construiască anul acesta.

Zilele acestea, prețul aluminiului a atins nivelul foarte apropiat de cel înregistrat în anul 2008.

Cursul aluminiului a crescut până la 3.236 de dolari tonă. Se apropie, astfel, de recordul istoric pe care l-a înregistrat în iulie 2008 – de 3.380,15 dolar tonă.

Pentru această creștere, sunt de vină mai mulți factori, dar elementul principal vine din China, care a impus o carantină dură în orașul Baise. Această regiune avea o capacitate de producție de aluminiu de 1,7 milioane de tone pe an. Important de menționat este că, în paralel, producția europeană de aluminiu este în scădere puternică, din cauza costurilor crescute cauzate de scumpirile la energia electrică și la gazul natural.

”Creșterea prețului este cauzată, înainte de toate, de îngrijorări privind aprovizionarea. În pofida unei oferte restrânse, cererea urmează să rămână robustă. Piață mondială a aluminiului urmează astfel să înregistreze un alt deficit enorm anul acesta”, a declarat Daniel Briesemann, un analist de la Commerzbank.

Nu sunt vești deloc îmbucurătoare nici pentru cei care și-au îndreptat speranțele către apartamente. Prețul mai piperat al materialelor de construcții va aduce scumpiri și pe piața rezidențială, iar băncile urmează să înăsprească condițiile de creditare. Mai mult, în această perioadă, dobânzile continuă să se aprecieze, deci creditele ipotecare cu dobânzi variabile vor fi din ce în ce mai scumpe, conform unor previziuni economice.